İranlı general; ABD’nin askeri davranışında bir değişiklik olmadı!

Photo of author

İranlı bir komutan Devrim Muhafızlarının ABD tarafından kara listeye alınması hakkında konuştu. Komutanın erdiği bilgilere göre ABD kara listeye almasına rağmen Devir Muhafızlarına karşı yaklaşımında bir değişiklik görünmedi.

İranlı bir general, Körfezde bulunan Devrim Muhafızları askerleri ile ABD arasında deniz kuvvetleri etkileşiminin ABD tarafından yabancı terör örgütü listesine alınmasının ardından meydana gelen değişiklikler hakkında açıklamalarda bulundu. Açıklamalara göre Devrim Muhafızlarının kara listeye alınması ve İran’dan petrol ihracatının kısıtlanmasının ardından ABD’nin devrim muhafızlarıyla etkileşiminde bir değişiklik olmadığını belirtti.

İran ordusunda göre yapan General Baqeri, pazar günü yaptığı açıklamada, körfez sularında güvenlik sağlayan IRGC’ye karşı ABD ordusunun Devrim Muhafızlarına karşı davranışlarında bir değişikliği olmadığını söyledi. Bu ayın başlarında ABD tarafından terörist grup olarak nitelendirilen IRGC kara listeye alındığı ve İran petrol alıcıları olan Türkiye dahil Hindistan, Çin gibi ülkelere tanınan imtiyazlar da ABD tarafından uzatılmayacağı açıklanmıştı.

ABD’nin İran’a yaptırım konusunda Türkiye dahil bazı ülkelere feragat vermişti. Ardından 22 Nisan tarihinde bu feragat’ların sona ereceğinin açıklanması üzerine Tahrandaki yetkililer Hürmüz boğazını kapatmakla tehdit etmişti. Hürmüz Boğazı, her gün dünya deniz petrolünün yaklaşık üçte birinin uğradığı bir durak olarak göze çarpıyor. Hürmüz boğazı Orta Doğu ham petrol üreticilerini Asya-Pasifik, Avrupa, Kuzey Amerika ve ötesindeki pazarlara bağlayan önemli bir geçit durumunda.

Pazar günü Baqeri verdiği demeçte, “Petrolümüz geçmezse başkalarının petrolü de Hürmüz boğazından geçmez.” şeklinde konuştu.

İran-ABD gerginlikleri artıyor

ABD başkanı Trump geçtiğimiz yıl İran ile nükleer anlaşmasından çekilmesinin ardından Tahran ile ABD arasındaki gerilim giderek arttı. Viyana, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya, Çin ve Avrupa Birliği ile imzalanan anlaşmaya göre İran, uranyum zenginleştirmesinden vazgeçerek nükleer silahlanmamaya söz verdi. Bu anlaşmaya karşılık petrol ve doğal gazı dünyaya satmasının önünde olan yaptırımlar kaldırıldı. ABD anlaşmadan geri çekilmesinin ardından Tahran’ın ekonomik olarak zayıflaması için bir dizi yaptırımları devreye sokmaya başladı. Devrim muhafızlarını terörist ilan etti.

İRAN Dışişleri Bakanı: ABD’nin Kararı Saçma

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Devrim Muhafızlarının terörist listeye alınması kararını saçma olarak nitelendirdi. Devrim Muhafızları İran’ın kara ve hava birimlerinden oluşan yaklaşık 125.000 personeli ile İran’ın en güçlü güvenlik birimidir. Bu kuvvet ülkenin balistik ve nükleer füzelerini kontrol ediyor. Doğrudan Ayetullah Ali Hamaney’e bağlı olarak çalışıyor. Petrol ve gaz projelerinden tutun da inşaat ve telekomünikasyona kadar uzanan çok çeşitli alanda iş ağına sahip bir kuvvetler ordusu halinde çalışıyor.

Yorum yapın