Sri Lanka’da tepki çeken yasak, peçe yasaklandı!

Photo of author

Sri Lanka‘da geçtiğimiz günlerde meydana gelen 250’den fazla kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından ülkede kadınların yüzünü kapatmalarına yasak getirildi. Patlamalardan yaklaşık 1 hafta sonra alınan bu kararın ardından sivil toplum örgütleri yasağı protesto etti. Örgütler kararın; “Müslüman kadınların dinlerini özgürce uygulama hakkını ihlal ettiğini söyleyerek” söyleyerek kararı protesto etmeye devam ediyor.

Al Jazeera konuyla ilgili konu hakkında Müslüman kadınlarla hem de diğer gruplarla yasak hakkında konuştu. Pazartesi gününden itibaren devreye gire yasak ile hakkında devler başkanı “Yasak, ulusal güvenliği sağlamaktır içindir. Kimse kimlik tespitini zorlaştırmamak için yüzünü gizlememelidir.” açıklamasında bulundu. Güney Asya’da bulunan bir dini kuruluş olan “All Ceylon Jamiyyathul Ulama (ACJU)” alınan bu karara güvenlik gerekçesi ile destek verdi. ACJU kuruluşundan Şeyh Arkam Nooramith konu hakkında Adalet Bakanlığı ile görüş alışverişinde bulundu. Noramram Al Jazeera’ye yaptığı açıklamada; “Biraz daha zaman vermemiz istendi ve bakanlığın sahip olduğu endişeleri ne olursa olsun – dini normlar içinde neyin mümkün olacağı konusunda Müslüman topluluğa yol göstereceğiz” dedi. Sri Lanka nüfusunun yüzde 10’unu Müslümanlardan oluşuyor.

El Cezire Müslüman kadınlar da dahil olmak üzere konu hakkında ülke vatandaşlarının görüşlerini sordu:

Harshana Rajakaruna, iktidardaki Birleşik Ulusal Partiden Milletvekili:Müslüman cemaatin çoğunluğunun yasaklama konusunda çok olumlu ve mutlu olduğunu düşünüyorum

Başörtüsü giyen Colombo merkezli Zainab Hussein (gerçek adı değil), önde gelen sosyal bir aktivist:Mevcut bağlamda, bu yasağa karşı direnç göstermek için yapabileceğimiz fazla bir şey olduğunu sanmıyorum. Ancak kaygı, yasanın belirlediği emsaldir. Başörtüsü ve Müslüman kadın kıyafetlerinin diğer kısımlarına karşı çıkan düşünce kuruluşları var. Ancak anladım ki, peçeden kaçınmak bazı korkuları hafifletmek için nasıl yardımcı olacak? – ama uyanıklar hükümetin öngördüğü şekilde duracak mı (yani sadece peçeyi yasaklamak) veya daha ileri gidecek mi?

Kalana Senaratne, kıdemli öğretim görevlisi, Peradeniya Üniversitesi, Hukuk Bölümü:Peçenin yasaklanması, özellikle eğer bu, Sri Lanka toplumunda daha laik bir ahlak yönüne doğru bir kaymaya işaret ediyorsa memnuniyetle karşılanacaktır. Yasaklama nefret diline dönüşürse, özellikle Müslüman toplum üzerinde uzun vadede çok olumsuz bir etkisi olacaktır. Sadece peçe yasaklanarak güvelik riski yok edilemez.

Kaynak: aljazeera.com

Yorum yapın