Egzoz gazı emisyon ölçümünde yeni sistem devreye giriyor

Photo of author

Araçların egzoz gazı ölçümü konusunda yeni sistem yakında devreye giriyor. Peki bu durum araç sahiplerine ne gibi yenilikler getirecek, detaylar haberimizde.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum egzoz gazı emisyonunun ölçümünde yeni sisteme geçeceklerini açıkladı. Devreye girecek olan bu sistem ile egzoz emisyon ölçümlerinde bazı yenilikler devreye alınacak. Şuana kadar yaşanan sıkıntıların bu ölçüm sistemi ile çözülmesi bekleniyor.

Yeni Sistemle Hava Kirliliği Azaltılacak

Büyük şehirlerde araç sayısı arttıkça, havada meydana gelen egzoz kirliliğin de arttığı dikkat çekilen açıklamada, bu yeni ölçüm sistemi ile birlikte araçların emisyonunu denetim altına alarak hava kirliliğinin azaltılması hedefleniyor. Yeni gelen sistemle bitlikte ölçüm ve denetim daha kolay bir şekilde yapılacak. Son günlerde halkın da sıklıkla şikayet ettiği gürültü kirliliğine sebep olan egzozlar da bu sistem sayesinde ağır yaptırımlara maruz kalacak. Araba üreticileri fabrika üretiminde bir aracın en az ses kirliliğine sebep olacak şekilde ses yalıtımlarını yapsa da insanlar sonradan farklı egzozlar takarak mahalle ve sokaklarda ses kirliliğine sebep oluyor. Bu sistemle bu da son bulacak. Araç sahibi isteyerek egzozu söküp sesli egzoz takamayacak.

Sesli Egzozlara Büyük Yaptırımlar Uygulanacak

Sesli egzoz takanlara büyük yaptırımlar uygulanacak. Egzoz emisyon testlerini yapan kurumlar görevi suistimal ederse, yetkinin iptal edilmesine gidecek kadar ağır yaptırımlar uygulanacak. Hatayı yapan personel de başka bir istasyonda çalışamayacak.

Kurum açıklamasında her aracın tek tek durdurulup emisyon kontrolünün yapılmayacağını, egzoz emisyonunu yaptırmayan araçların tespit edilerek sadece o araçların durdurulmasını sağlayacak sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi. Uygulamanın ilk olarak Ankara’da uygulanacağını belirten Kurum, yollardaki plaka okuma sistemim sayesinde tutanakların elektronik olarak verilebileceğini belirtti.

Egzoz emisyon haberimize Yorum

Özellikle Ankara ilimizde kenar mahallelerde ses çıkaran egzoz kullanan araç sayısı oldukça fazla olduğundan, bu uygulamanın Ankara’da başlaması isabetli bir karar olmuştur. Araçta bulunan egzoz nedeniyle uykusundan olan mı, çocuğu uyanan mı dersiniz, o kadar çok rahatsız olan kişi var ki, bu uygulama onların bu konuda kurtuluşuna sebep olması temennisiyle diyoruz.

Yorum yapın