Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez: Camiler Günün Her Saatinde Açık olmalı

Photo of author

Geçtiğimiz günlerde izne çıkan ve caminin kapısına izne çıktığım için kapalıdır yazısı asıldığı yönünde son günlerde gündeme gelen haberlerin ardından Prof. Dr. Mehmet Görmez açıklamada bulundu.

Görmez, Camilerin 24 saat açık olması gerektiği, sadece namaz saatlerinde açık olan devlet dairesi olmadığı, Allah’ın evi olan camilerin günün her saatinde açık olmadı gerektiğini belirtti. Kocatepe’de Camiler ve Din Görevlileri Haftasının açılışında konuşan Görmez, camilerin kapatılmaması ve 24 saat açık kalması gerektiğini vurguladı. Camiler haftası dolayısıyla Kocatepe Camisinde düzenlenen etkinliğe Görmez’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş ve diyanet camiasından görevliler katıldı.

Görmez; din gönüllüsü olmanın bir meslek olmadığını belirterek, bu haftanın kurum haftası olmadığını da söyledi. Din görevlileri haftasının amaçlarından birisinin de modern çağda hayatın kıyısında ve köşesinde kalmış olan camilerin tekrar toplumun ve hayatın merkezine getirmenin olduğunu söyledi.

Engelliler Yol Sayılmış

Görmez; 2011 yılından itibaren her yıl bu haftanın konusunun farklı olduğunu belirterek, 2012 yılında engelliler ve cami olarak belirlendiğini söyledi. Günümüze kadar binlerce cami yapıldığını fakat engellilerin hiç düşünülmediğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Türkiye’de 8 milyon engelli vatandaşı düşünerek bu güne kadar 6500 caminin engellilerin ulaşacağı şekilde revize edildiğini söyledi. Bu çalışmaların da halen ettiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı, bundan sonra yapılacak olan camilerin engellilere uygun olacağını söyledi. Engellilere uygun olmayan camilerin bundan sonra açılışına izin vermeyeceklerini belirtti.

Konuşmasına devam eden Görmez, camilerin günün 24 saatinde vatandaşa hizmet vermesi gerektiğini belirterek, gece yarısı caminin önünden geçen vatandaşın camiye girerek ibadet edebilmesi gerektiğini söyledi.

Cami ve Kitap

Din görevlileri haftasının bu yılki konusunun “Cami ve Kitap” olduğunu söyleyen Görmez, camisiz kitap, kitapsız cami olamayacağını söyledi.

Camilerin hepsinde kütüphane bulunması gerektiğini ve yardımsever vatandaşların camilere kütüphane kurması gerektiğini söyleyen Görmez, çocukların camilerde okuma ve ödevlerini yapabilecek ortamların oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yorum yapın