2016 DGS Tercih ne zaman yapılacak?

Photo of author

DGS sınavının yapılmasının ardından bir ay kadar süre geçmesine rağmen DGS sonuçları açıklanmamıştı. Bu durumu eleştiren öğrenciler bir an önce DGS sonuçlarının açıklanarak mağduriyetlerin giderilmesini bekliyordu. Ve beklenen sonuç geldi. ÖYSM tarafından DGS sınavı sonuçları açıkladı ve bekleyiş sona erdi. Öğrenciler sonuçları https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifrelerini girerek bakabilecek. Şimdi ise DGS Tercih ne zaman yapılacak? sorusunun cevabı bekleniyor.

ÖSYM konu hakkında bir açıklama yaparak, 21 Ağustos 2016 tarihinde yapılan Dikey Geçiş Sınavının değerlendirme işleminin tamamlandığını belirterek, öğrencilerin sonuçları ÖSYM’nin sitesinden öğrenebileceklerini belirtti. Söz konusu sınavda öğrencilere sayısal ve sözel olmak üzere iki ana başlıkta 120 test sorusu sorularak sınavları tamamlanması istendi.

DGS İSTATİSTİKLERİ 2016

DGS’ye başvuran öğrenci sayısı ortalama 326.000 oldu. Bu adaylardan yaklaşık 36.000 kadarı sınava katılmadı. Sınava giren adaylar arasında 187 adayın sınavı ise bir takım sebeplerden geçersiz olarak kabul edildi. Sayısal puanı hesaplanan öğrenci sayısı 152.693, sözel puanı hesaplanan aday sayısı 74.219 ve eşit ağırlık alanında puanı hesaplanan öğrenci sayısı ise 74.219 olarak açıklandı.

istatiktikdgs

Tercihler Nasıl Yapılacak?

Sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrenciler tercihlerini yapmaya başlıyor. Öğrenciler puan türleri ve aldıkları puanlara göre açıklanan kontenjanlardan tercihleri yapacak. Tercihler ile ilgili detaylı bilgiler ÖSYM’nin resmi sitesinden açıklanacak. Aynı şekilde tercih kılavuzları da ilgili siteden öğrencilere yayınlanacak. Öğrenciler doğru bir şekilde tercih yapmak ve tercih aşamasında hata yapmamak için söz konusu kılavuzu detaylı olarak inceleyip okumaları gerekiyor. Kılavuzda bulunan tablolarda hangi önlisans programı öğrencilerinin hangi lisans programını tercih edebilecekleri belirtilecek.

DGS Yerleştirmeleri nasıl olacak?

ÖSYM tarafından yapılacak kontenjan sayılarına göre yerleştirme işlemleri adayın aldığı puan türüne göre yapılacak. Öğrenciler tercihlerini ÖSYM aday bilgi sistemi üzerinden girecek.

Tercih aşamasından sonra sağlık muayenesi v.b. sebeplerden yerleştiği programa kaydını yaptıramayan öğrenciler ilk 1 ay içerisinde ÖSYM’ye başvurmaları gerekiyor. ÖSYM ise bu adayları bir sonraki tercihlerine göre puanı tutuyorsa yerleştirme işlemlerini yapacak. Eğer adayın alt tercihi yoksa bu durumda YÖK tarafından değerlendirme yapılması gerekmektedir.

Ek yerleştirme ne zaman yapılacak?

İlk tercih sonuçlarında açık kalan kontenjanlara YÖK tarafından karar verilmek suretiyle, tercih yapmayan ya da tercih yapan ama kazanamayan öğrenciler için ek tercihler ÖSYM tarafından alınmak suretiyle yapılacak. Ek tercih tarihlerini ÖSYM güncel olarak sitesinden yayınlayacak. Boş kalan kontenjanlar için de klavuz yayınlanacak. Öğrenciler tekrar tercihlerini aday bilgi sisteminden ve sonuçlarını ise ÖSYM sitesinden öğrenebilecek. Tercih sonucunda kazanan öğrenciler kazandığı programa kayıtlarını yaptırmaya zorunludur. Ek tercih yapacak adaylar ek tercih ücretlerini yatırmadığı takdirde tercih yapamaz.

İlk tercih ile kazanan öğrencilerden yerleştirme ücreti alınmayacak ama ek yerleştirmeler dahil bütün yerleştirmelerden öğrenciden 15 TL alınacak.

Yorum yapın