2020 hac iptal mi oldu? Hac ücretleri iade edilecek mi?

Photo of author

Bu yıl yapılan kura çekimleri sonucunda bu yıl hacca gitmeye hak kazanan hacı adayları hacca gitmeye sabırla bekliyor. Dünyayı etkileyen virüs saldıgını nedeniyle Arabistanda da mescitler kapandı. Hac zamanına da az bir süre kaldı ve şuan için pandemi sonlanmış değil. 2020 hac iptal mi oldu? Hac ücretleri iade edilecek mi? Hac ücretleri nasıl iade edilecek?

Haber güncelleme 24.06.2020

Arabistan yetkilileri bu yıl yurt dışından hac adaylarının alınmayacağını açıkladı. Sadece yerel bazda hac organizasyonlarının olacağını açıkladı. Dolayısı ile bu yıl ülkemizden Arabistana hacı adaylarımız gidecemeyecek. Konu ile ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı açıklama yaparak kesin kayıt ücretlerinin her adaya iade edileceğini duyurdu. Ayrıca bu yıl kuradan hacca gitmeye hak kazanan adaylarının hakları yanmayacak ve bir sonraki yola aynen devredeceği bildirildi. Ücretlerin nasıl iade edilecğei hakkında kesin bir bilgi verilmese de her adayın banka hesabına yatırılacağını tahmin etmekteyiz.

Dünya gündemine giren pandemi nedeniyle bu yıl hac yapılacak mı merak konusu olmaya devam ediyor. Virüsün yayılımını engellemek amacıyla bu yılki hac ibadetinin yapılmayacağı söylense de henüz kesin bir açıklama gelmedi. Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Bircan konu ile ilgili olarak Arabistan makamlarınca bir açıklama yapılmadığını söyledi.

Hac ücretleri iade edilecek mi?

Diyanet tarafınca yapılan açıklamaya göre hac ücretleri bu yıl iade edilecek.

Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, “Suudi Arabistan makamlarından 2020 haccının kriterleri, şartları, süresi, yaş aralığı, sağlık durumları, kotanın değişip değişmeyeceği, azalıp azalmayacağı noktasında tarafımıza herhangi bir resmi açıklama gelmemiştir.” dedi.

Bircan ayrıca Arabistanın Hac ibadeti için yüzde 20 sınırlama getirdiği iddialarına ilişkin de açıklamalar yaparak, hacca gideceklerin bu yıl 9 Ocakta kuralarının çekildiğini, hacıın meşakkatli bir ibadet olduğunu Haccın diğer ibadetlere göre önemli farklarından birinin sağlık olduğunu, ilgili şartları taşıyanların hac ibadetini yapma sorumluluğu taşıdığını belirtti.

Bilindiği üzere Makke ve Medine’de belli saatler arası sokağa çıkma yasağı halen devam ediyor. Mekke ve Medine’de ise belirli şartlar altında namazlar cemaatle kılınmaya başladı ve buşekilde devam ediyor.

Bircan ayrıca hacı adaylarının sabırla beklemelerini ve Diyanet İşleri Başkanlığınca yapılacak açıklamaları takip etmelerini söyledi.

Yorum yapın