Kurbanlık kuzu kaç aylık yaşında olmalı

Photo of author

Kurban bayramının yaklaştığı günlerde en çok merak edilen konulardan birisi de kurbanlık koyun kaç yalında olmalıdır sorusu oluyor. Sizler için araştırdık derledik uzmalarına sorduk işte cevabı.

Diyanetin yaptığı açıklamaya göre kurbanlık hayvanlarının yaşları peygamber efendimizin sünneti ile tespit ve tayin edilmiştir. Buna göre kameri yıl esasına uygun olarak, devede 5, sığır ve mandada 2, koyun ve keçide ise 1 yaşını doldurma şartı aranır. Yani sorumuzun cevabı 1 yıl olacaktır. Ayrıca bir koyun 6 ayını doldurmuş ise ve bir yaşındaki koyun gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Bu istisna Peygamber efendimiz tarafından yapılmıştır. (Müslim, Edâhî, 13).

Bunların yanında deve, sığır ve keçinin, koyuna kıyaslanarak besili olması durumunda söz konusu yaşları doldurmadan kurban olabileceği söylenemez. Nitekim bir yaşına varmamış ama yetişkin olan oğlağını kurban etmek isteyen bir kimseye Hz. Peygamber, “Bu sadece sana mahsustur. Senden sonra başkası için yeterli olmaz.” (Buhârî, Edâhî, 8) buyurmuştur.

Yorum yapın