Miraç kandilinde yapılacak ibadetler Miraç kandili nedir?

Photo of author

Bugün Müslümanlar için özel bir gün ve bu özel gecede hangi ibadetleri yapacağımızı sizler için derledik. Miraç kandilinde yapılacak ibadetler, çekilecek zikirler ve kılınacak namazlar sizlerle…

Mübarek üç aylara girdik. Üç aylardan olan Recep ayının 27. gecesi Miraç kandilini idrak ediyoruz. Miraç kandili bu yıl 02.04.2019 tarihine denk geliyor. Öncelikle Miraç denilince ne anlaşılıyor ya da sözlüklerde ne yazar kısaca bahsedelim. Miraç göğe çıkma, yükselme anlamlarını taşıyan bir Arapça kelimedir. Miraç kandili; İsra ve Miraç hadisesi gerçekleşmiştir. Başka bir deyişle Peygamber Efendimiz (sav) Mescidi Haramdan Mescidi Aksaya ve buradan da Allah’ın huzuruna yükselmesidir.

Bu gecede Efendimiz (sav) Allah’ın hiç bir kulunun ulaşamayacağı manevi alemlere ulaşmıştır. Miraç hadisenin gerçekleştiği tarih her yıl Müslümanlarca idrak edilir. Tabi bu gece önemi sebebiyle boş geçirilmemesi ve değerlendirilmesi gereken bir gecedir. Bu gibi fırsatları en iyi şekilde değerlendirmemiz ve bir daha bu geceye ulaşamayacak gibi düşünerek, değerini anlamamız lazım. Bu gecede ya da günde yapılabilecek ibadetleri şöyle sıralanabilir:

Miraç günü Oruç Tutmak

Oruç tutabiliriz. Bir çok Allah dostu bu yönde tavsiyelerde bulunmuştur. Orucumuzu Miraç kandilinin gündüzünde tutabiliriz.

Miraçta Kaza Namazı ve Nafile Namazı kılmak

Bilindiği üzere Miraç hadisesinin en önemli sonuçlarından birisi 5 vakit namazın Müslümanlara farz kılınmasıdır. Bu nedenle bu gecede namaz kılabiliriz. Allah dostları namaz borcu olanların kaza namaz kılmalarını tavsiye etmişlerdir.

Kuran-ı Kerim Okumak

Miraç hadisesinde Efendimize (sav) Bakara suresinin son iki ayeti hediye edilmiştir. Yine Allah dostları bu gecede Kuran okumayı da tavsiye etmişlerdir.

Miraç Kandilinde Tevbe Etmek

Bu gecede günahlarımızdan Tevbe edebiliriz. Allah şirke düşmeyenlerin inşaAllah büyük günahlarını bağışlayacaktır.

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz: “Ben, günde yüz kere istiğfâr ederim…” (Müslim, Zikir, 42) buyurmuşlardır.

Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:

“Rasûlullâh’a -sallâllâhu aleyhi ve sellem- (Mîrâc’da) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…”  (Müslim, Îman, 279)

Miraç gecesi Dua etmek

Bu önemli geceler yani başka deyişle kandiller, bizler için bir fırsattır. Bu geceler Allah’a dua etmemiz ondan niyazda bulunmamız için en güzel zamanlardır.

Miraç gecesi Salavat Getirmek

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav)’e salavat getirmeyi Allah emretmektedir. Hadislerde de salavat getirmenin sıkıntıları gidereceğine dair bilgiler yer almaktadır.

Sadaka vermek

Sadaka vermek başka bir deyişle infakta bulunmak sadaka veren kişiyi belalardan ve tehlikelerden korur. Bu değerli gecelerde sadaka vermeyi de ihmal etmemeliyiz.

Yorum yapın