Evren beklenenden daha hızlı büyüyor

Photo of author

Büyük patlamadan beri evren büyümeye devam ediyor. Şimdi yeni bilimsel araştırmalar da gösteriyor ki; evrenin genişleme hızı gittikçe artıyor. Astronomlar bunun gerekçelerini araştırmaya devam ediyor.

Astronomların teorisine göre 14 milyar yıl önce büyük patlama sonucunda zaman, uzay ve maddenin hikayesi başladı. Patlamanın ardından evren devamlı büyüme halinde. Evrenin daha önce tahmin edilenden daha hızlı genişlediği yeni teleskop teknolojileri ile yapılan gözlemler sonucunda astronomlar tarafından dile getiriyor. Evrenin genişleme hızının beklenenden yüzde 10 daha hızlı olduğu bilim adamları tarafından dile getiriliyor.

Bu bilgilileri veren Johns Hopkins Üniversitesi’nden ABD Nobel ödüllü Adam Riess ve Baltimore gibi alanında uzman bilim adamları. Araştırmaları “The Astrophysical Journal” dergisinde yayınlanarak büyük ses getirdi. Yaptığı çalışmalarla evrenin beklenenden daha hızlı genişlediğini iddia etmekteler. Evrendeki bu genişlemenin ölçüsü Hubble sabiti ile tanımlanır. Evrenin genişleme hızına göre beklenen değerleri Hubble sabitimegaparsec başına saniyede 67 kilometredir. Megaparsec astronomik bir uzunluk birimidir ve yaklaşık 3,3 milyon ışık yılına tekabül gelir. Işık yılı, ışığın bir yılda kat ettiği mesafedir: yani dokuz trilyon kilometreden fazla gibi bir zaman dilimi ortaya çıkmaktadır.

Bilim adamları evrenin hızla genişlemesinin nedenlerini araştırıyor ve halen bir tanı koyamıyor. Evrenin yüzde 95’ini oluşturan ve kaynağı bilinmeyen bir şeylerin rol oynadığını söylüyorlar.

Yorum yapın