Yapay zeka hırsızlığa da el attı!

Photo of author

Yapay zeka hırsızlara da el atıyor. Teknoloji dur durak bilmeden yapay zekanın nimetleri günden güne gün yüzüne çıkıyor. Artık hırsızlar yapay zeka ile tespit edilebilecek. Peki ama nasıl? Detaylar aşağıdadır.

VaakEye ismiyle faaliyet gösteren bir güvenlik şirketi yeni bir yapay zeka kodladı. Bu yapay zekaya hırsızların davranışları öğretildi. Bu sayede güvenlik kameraları kişilerin hareketini takip ederek, kişinin suç işleyip işlemeyeceğini anlayabiliyor. Hem de bu işi yüksek bir doğrulama oranı ile başarabiliyor. Gelen bilgilere göre %81 oranında başarı gösteren sistem şuanda Japonya’da yaklaşık 50 market tarafından aktif olarak kullanılıyor. Geri dönüşleri ise yüksek derecede memnuniyet içeriyor.

Yapay Zeka 100 bin saat eğitildi

Sistem markette dolaşan kişileri takip ediyor. Hal ve hareketlerini analiz ediyor. Sisteme daha önce yaklaşık 100 bin saat öğreti yapıldı. Kişinin nereye baktığını tespite edebilen sistemi raftan alınan bir ürünü ise cebe mi yoksa arabaya mı koyulduğunu anlıyor. Sistem tespit ettiği kişileri bir uyarı ile çalışanlara bildiriyor. Çalışanlar ise gelen görüntüleri anlık olarak inceleyerek, hırsızlık vakasının olup olmadığını anlayabiliyor. Bu sistemi Amazon gibi dünyaca ünlü markaların da kullanabileceği gelen bilgiler arasında bulunuyor.

Sistem 100 bin saat görüntü ile eğitildi

Ürün 2018 yılının Mart ayında müşterilerle buluşsa da henüz çiçeği burnunda ve yeni. Tek güvenlik kamerasının maliyeti ise 950 TL civarında. Sisteme daha önce 100 bin saatlik görüntü izletildi ve bu sayede eğitildi. Kişinin endişeli olup olmadığını, bir insana göre olması gerekenden fazla hareket edip etmediğini anlama konusunda yetenekli bir durumda. Ürünün raftan çantaya atıldığını bile anlayabiliyor.

Bu sistem ile hırsızlar artı kolay kolay hareket edemeyecek!

Yorum yapın