Paris Oto Show’da Elektrikli Araba Dönemi

Photo of author

Son dönemde petrol fiyatlarının düşmesi sonucunda elektrikli arabalara ilgi azalmıştı. Bu durum Paris Oto Show‘da tersine dönmüş görünüyor.

Bu yıl Fransa’nın Paris şehrinde düzenlenen Oto Show her yıl dünyaca ünlü markaların katılımı ile gerçekleşiyor. Bu yıl bu alanın bazı devleri bu fuara katılmayarak sürpriz yapsa da katılan markalar arabalarını sergilemeye devam ediyor.

Son yıllarda petrol fiyatının dünya piyasalarında düşmesi elektrikli araçlara olan yönelimi oldukça azaltmıştı. Arabistan ve petrol ülkelerinin anlaşması ve günlük petrol üretiminin kısıtlamaya gitmesi sonucunda dünya piyasalarında petrolün varil fiyatı da artmaya başladı. Bu durum yavaşlayan elektrikli otomobil projelerine tekrar hız kazandırdı. Hatta bu yıl Paris’te düzenlenen Fuar’da sergilenen araçların yüzde 25 kadarı elektrikli araç olduğu görülmektedir. Bazı dünya devi markalar da petrol fiyatlarının artması sonucunda elektrikli araçlara yatırım yapmaya başladı. Geçtiğimiz yıllarda adına emisyon skandalı nedeniyle leke düşüren Volkswagen markasının da bu olaydan sonra çevreci araç yani elektrikli otomobil üretimine girmeye karar verdiği konuşuluyor.

İlerleyen yıllarda elektrikli otomobillerin piyasada oranı gittikçe artması beklenirken, şuan için en uzun menzilli elektrikli araç 600 km menzile sahip görünüyor. Yapılan Ar-Ge çalışmalarının araçların menzilini arttıracağı muhakkak görünse de şuan için kısa zaman diliminde elektrikli araçların yayılması beklenmiyor.

Türkiye’de şuan elektrikli araç üretimine ağırlık vermeye başlamış bulunuyor. Bir kaç yıl sonunda yerli ve milli elektrikli otomobilllerin piyasaya çıkacağı düşünüldüğünde, Türkiye’de elektrikli araçların oranının bundan sonra hızla artması bekleniyor.

Yorum yapın