ABD bu hamleye çok kızacak Rusya ve İran Bombası

Photo of author

İran ve Rusya askeri alanda teknik olarak işbirliği yapma konusunda işbirliği anlaşmasına vardığı belirtiliyor. Bu anlaşmanın ise ABD tarafından uygulamaya konan yeni ambargoların ardından gelmesi dikkat çekici oldu.

Rusya’nın Başbakan’ına yakın bir kaynak tarafından açıklandığı iddia edilen bilgilere göre ABD’nin uygulamaya koyduğu ve tepki çeken ambargo kararının ardından askeri ve teknik alanda işbirliğini sıkılaştırma kararı alındığı belirtiliyor.  Yapılacağı iddia edilen işbirliğine göre İrana giden Rusya Başbakanının İran Savunma Bakanı ile bir dizi görüşme gerçekleştireceği ismini vermek istemeyen kaynak tarafından ifade edildi. Rusya Başbakanın ziyareti ise yeniden seçimle iş başına gelen İran cumhurbaşkanının işe başlama törenine denk gelmesi de dikkat çekti.

Ambargo konusunda daha önce ne olmuştu?

Bilindiği üzere ABD meclisinden büyük oy oranı ile geçen ve İran, Rusya ve Kuzey Koreye amborga getiren paket kabul edilmişti. ABD’nin gerekçesi ile 2016 yılının kasım yaında yapılan seçimlere Rusya’nın müdahale ettiği iddiası idi. Ambargo kararının ardından Rusya Başbakanı ise bu durumu ticari savaş şeklinde ifade etmişti.

İranlılar tarafından yapılan açıklamaya göre ise bu alınan ambargo kararının 2015 yılında kabul edilen ve devletlerce imzalanan nükleer anlaşmanın ihlali olarak gördüklerini açıklamışlardı.

Yorum yapın