Safran ana vatanı Karabük Safranbolu’da toprağa ekildi

Photo of author

Dünyaca ünlü ve aynı zamanda da dünyanın en pahalı bitkisi olan safran soğanları ekim döneminde toprağa ekildi. Karabük’ün Safranbolu ilçesinde üretilen ve ilçenin de adını aldığı safran bitkisi bir çok sektörde kullanılan çok değerli bitkiler arasındadır.

Unesco listesine girmeyi başaran nadir bitkilerden olan safran, bir çok endüstriyel sektörde kullanılıyor. Çok az üretilen ve kilosu da 30 bin kadara kadar alıcısı bulunan safran Yazıköy’de bulunan Recep Kartal isimli vatandaşın bahçesinde törenle gerçekleştirildi. Törene protokolden bir çok ism katılırken, katılan Tarım ve Orman İl Müdür Çetin Ayvalık safran bitkisi hakkında teknik bilgiler vererek katılanları aydınlattı.

Ekim töreninin ardından Karabük Valisi Fuat Gürel konuşma gerçekleştirdi. Vali Gürel, bu yıl 30 dekarlık alanda safran ekimi gerçekleştirildiğini belirterek, bu ekimlerden 20 kilogram safran elde edilmesi beklendiğini söyledi. İl özel idaresi ve Bakanlık olarak safranı destekleyeceklerini belirten Gürel, ilerleyen zamanlarda safran ekiminin destekleneceğini, korunması işin de gerekli işlemlerin yapılacağını belirtti.

Protokolde Vali Gürel’in yanında Safranbolu kaymakamı Fatih Ürkmezer, Karabük il Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, Karabük İl Jandarma Komutanı Ali Sefa Yılmaz ve çeşitli bürokratlar safran soğanı ekim töreninde yer aldı.

Yorum yapın