Referandumda Oy Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Photo of author

Oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Oy verme kuralları nelerdir? Oy kullanma kuralları haberimizde. 16 Nisan referandumuna günler kala Yüksek Seçim Kurulu vatandaşların oy kullanırken nelere dikkat etmesi gerektiği hususunda internet sitesi üzerinden bilgilendirme yayınladı.

Web sitesi üzerinden açıklanan verilere göre oy kullanırken vatandaşların dikkat etmesi gereken hususlar ve hangi durumlarda oyların geçersiz sayılacağı görsellerle tek tek açıklandı. Açıklanan verilere göre oy verme kabinine Cep telefonuyla girmenin yasak olduğu belirtilerek bu kurala uymayanlara ceza verileceği bu nedenle oy kabinine girmeden önce cep telefonlarınızın sandık kuruluna emanet etmeniz gerektiği belirtilmiştir.

Referandumda oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Oy pusulası beyaz ve kırmızı olacak şekilde ortadan ikiye ayrılmıştır. Beyaz Evet, kırmızı ise hayır bölgesidir. Tercih mührünü basarken mührü belirlenen alan içerisine basın, iki farklı alana mührü basarsanız oyunuz geçersiz sayılacaktır.

İmza atmayı unutmayın

Oy kullandıktan sonra kabinden çıkıp isminizin karşısına imza atmayı da unutmamanız gerekiyor.

Zarfın üzerinde Yüksek Seçim Kurulu logosu ile ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü olmak üzere çift mühür bulunmalıdır. Sandık kurulunca verilen birleşik oy pusulasının arkasında sandık kurulu mührü ve kağıdında Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu fligranı bulunmalıdır.

Seçim kurulunca verilen, arkasında sandık kurulu mührü bulunan ve kağıdında Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu fligranı bulunan birleşik oy pusulası üzerinde tercih ettiğiniz bölüme TERCİH mührünü basınız.

Birden Fazla Alana Mührü Basmayınız

Birden fazla bölüme mühür basmayınız. Birleşik oy pusulasına imza atmayın, herhangi bir işaret koymayınız. Yırtılan birleşik oy pusulaları geçerli değildir. Mührü iki alanın ortasına basmayın. Mührü tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayınız. Mühür basılmayan oy pusulaları geçersiz olacaktır.  TERCİH mührünü tercih ettiğiniz bölüme basıp basmadığınızı kontrol edin. Tercih mührü basılmamış oy pusulaları geçersizdir. Üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu mührü dışında herhangi bir mühür, imza, yazı, parmak izi veya herhangi bir işaret bulunan zarflar geçersiz sayılır.

Halk oylaması için düzenlenmiş farklı biçim ve renkte olan birleşik oy pusulaları ve zarfı geçersizdir. Zarfın içine birleşik oy pusulasının dışında başka bir şey (broşür, ilan, kağıt vs.) koymayınız.

Yorum yapın