İşsizlik Maaşı Almanın Şartları Nelerdir?

Photo of author

İşsiz kişi sayısının hızla arttığı günümüzde  işsizlik maaşına olan ilgi de bir o kadar artmaya başladı. Farklı sebeplerle çalıştığı işi kaybeden kişilerin İŞKUR’a müracaatları ile başlayan işsizlik maaşı süreci nasıl işliyor? İşsizlik maaşı alabilmek için ne gibi şartlar aranıyor? Kimler işsizlik maaşından faydalanabilir?

İşsizlik maaşı ile ilgili olarak ilk belirtmemiz gereken en önemli nokta kendi kusurunuz nedeniyle işten çıkarılmamış olmanızın gerekliliğidir. Yani ilk koşul olarak işten ayrılma sebebiniz kesinlikle kendi kusurunuz nedeniyle olmamalıdır.

  • İşvereninizin size karşı hakareti, küfürlü bir konuşması, ücretinizi ödememesi gibi nedenlerden dolayı istifa etmişseniz bu nedenleri ispat etmek koşuluyla işsizlik maaşı alabilirsiniz. Yani işvereninizin size yönelik olarak yaptığı bu yanlış tutumları bir şekilde ispat etmeniz şart.
  • İşveren tarafından işinize son verilmiş ise yine işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorsunuz.
  • Çalıştığınız işyeri herhangi bir nedenden dolayı kapanmışsa işsizlik maaşına müracaat edebilirsiniz.
  • Sürekli bir iş akdi yapmışsanız ve süre bitiminde işi bırakmaya karar verirsniz yine işsizlik maaşından faydalanabiliyorsunuz.
  • Askerlik nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldıysanız askerlik süresi bitiminden itibaren işsizlik maaşı almaya başlayabilirsiniz.

Yukarıda saymış olduğumuz şartlardan herhangi biri nedeniyle işsiz kalmışsanız işsizlik maaşı almayı hak ediyorsunuz demektir. Ancak işten ayrıldım bana eyvallah demeden önce işvereninizden “işten ayrılma bildirgesi”ni talep etmeyi sakın unutmayın. İşveren bu belgeyi 3 nüsha halinde hazırlar ve bir tanesini size bir tanesini İŞKUR’a gönderir. Son belge ise kendisinde kalır.

İŞKUR kendisine işveren tarafından gönderilen İşten Ayrılma Bildirgesini inceler ve işsizlik maaşı verilip verilmeyeceğini kararlaştırır. İşten ayrıldığınız günden itibaren 30 gün içerisinde İŞKUR’a başvurmanız halinde size verilecek olan  işsizlik maaşı hesap cüzdanınızı ile birlikte ilgili bankaya gidip maaşınızı çekebilirsiniz.

İşsizlik Maaşı Ne Zamana Kadar Alınabilir?

İşten çıkarıldığınız tarih içinde 3 yıl geriye dönük 600 gün sigorta primi ödemişseniz 6 ay

İşten çıkarıldığınız tarih içinde 3 yıl geriye dönük 900 gün sigorta primi ödemişseniz  8 ay

İşten çıkarıldığınız tarih içinde 3 yıl geriye dönük 1080 gün sigorta primi ödemişseniz ise 10 ay işsizlik maaşı almaya hak kazanıyorsunuz.

Yorum yapın