Bilgi Kuramı dersine hangi branş öğretmenleri girecek?

Photo of author

Milli eğitim bakanı yeni sistemi açıkladı. Yeni sistemde dikkat çeken hususlardan birisi de Bilgi Kuramı Dersi oldu. Öğrencilerin ve velilerin ilk defa duyduğu bu ders herkese yabancı geldi. Yeni sistemde bu dersin zorunlu olarak öğrenciler tarafından alınması gerektiği de belirtildi. Yani artık bir Matematik dersi gibi Bilgi Kuramı dersi de öğrencilerin temel derslerinden birisi olacak.

Bu ismi farklı olarak nitelendirilen derse hangi branş öğretmenlerinin gireceği de merak konusu oldu. Dersin içerik olarak felsefe dersine yakın olduğu uzmanlar tarafından değerlendiriliyor. Felsefe öğretmenleri tarafında bu yönde bir beklenti oluştu. Hatta önümüzdeki dönemde bu dersin verilebilmesi için Felsefe öğretmeni alımlarının artacağı da söylentiler arasında bulunuyor.

Neden Bilgi Kuramı’na ihtiyaç duyuldu?

Son zamanlarda özellikle sosyal medya alanlarında yalan bilgilerin hızla artması ve toplumun da bu gerçek dışı içeriklere inanması bir sorun ortaya çıkardı. İnsanlar her duyduğu bilgiye inanıyor ve o yönde hareket ediyordu. Bu ise eğitimsizlik ve araştırmamaktan kaynaklanan bir durumdu. Belki de bu ders sayesinde gelecek nesiller bu konuda daha dikkatli olacaklardır.

Bilgi Kuramı dersinin içeriği nedir? Felsefe öğretmeni mi girecek?

Günümüzde bilgi bilgisayarlar vasıtası ile elimizin altında. Fakat o kadar çok gerçek dışı bilgi var ki, insanlar hangi bilginin gerçek hangisinin de yanlış ya da yalan, uydurma olduğunu anlaması oldukça zor oluyor. İşte bu ders öğrenciye önümüzdeki bilgiyi sorgulama becerisi kazandıracak. Bilgiye erişmek için kullanılacak metotlar, bilginin doğruluğunun nasıl sorgulanacağı gibi yöntemler öğrencilere anlatılacak.

Yorum yapın