ABD ve İran Arasındaki Gerilimle Başa Çıkılabiliyor mu?

Photo of author

Analistler ABD ile İran arasında yaşanan gerilimlerin derinleşmemesi için harekete geçilmesi gerektiği konusunda uyarıyor.

İran destekli olduğu iddia edilen grupların Arabistan petrol boru hatlarına saldırmaları yaşanan son gerilim oldu. Ardından Birleşik Arap Emirliklerinin ise Petrol gemisine yaptığı baskın gerilimi artırdı. ABD savaş gemilerini körfeze gönderdi. Bütün bu gelişmeler gerilimin artık dayanılmaz ve patlayacak boyuta geldiğini gösteriyor. Son bir kaç gün körfezde meydana gelen olaylar belirsizliğini halen koruyor.

Son sabotaj eylemini yorumlayan analistler ABD ile İran arasındaki gerilimlerin derinleşebileceğine dikkat çekiyor. Barcelona Uluslararası İlişkiler Merkezinde Körfez güvenlik ve enerji piyasaları konusunda uzman olan Eckart Woertz, Al Jazeera’ya, “Şu anda cevaplardan daha fazla soru var, ancak iyi görünmüyor.” dedi. ABD’nin nükleer anlaşmadan çıkmasının ardından bölgedeki gelişmeler ilk kez bu boyuta geldi. Amerika son yaptırımlar ile İran’ın petrol gelirini neredeyse sıfıra indirmeyi amaçlıyor.

Başka bir analist ise, “ABD’nin İran’ı işgalini beklemiyorum ve gelişmeleri takip ediyorum.” dedi. Krane, Al Jazeera’ya, “Bu saldırıların arkasında kim olursa olsun, bu saldırılar ülkelerin petrol ihracatının güvenli olmadığını işaret ediyor gibi görünüyor.” dedi. Washington, DC’deki Arab Center düşünce kuruluşu araştırma ve analiz direktörü Imad Harb, “saldırıları hidrokarbon ihraç eden bölgenin petrol fiyat şoklarına karşı ne kadar savunmasız olduğunu hatırlattı.” dedi.

Harb Al Jazeera, “Houthi saldırısı, Suudi Arabistan ve BAE’ye doğrudan Yemenli isyancıların ekonomilerine büyük zarar verebileceğini belirten bir mesaj gönderdiğini söyledi.” dedi.

Yorum yapın