Petrol fiyatlarını yükselten Körfez rekabeti

Photo of author

Birleşik Arap Emirlikleri ile Suudi Arabistan arasında bu hafta petrol üretim kotaları konusunda yaşanan sert bir anlaşmazlık, dünyanın en büyük petrol üreticisi ülkeleri arasındaki müzakerelerin yarıda kalmasına ve enerji piyasalarının belirsizlik içinde kalmasına neden oldu. Bu gelişmelerin ardından petrol fiyatlarını 6 yılın en yüksek seviyesine geldi.

OPEC+’daki 23 ülke müzakereleri süresiz olarak durdurma kararı alırken, son zamanlarda koronavirüsün de etkisi altında kalan sektör istikarı yakalama noktasında korkuları beraberinde getirdi. Söz konusu kriz BAE’nin OPEC+ üyelerinin geçen hafta içerisinde Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kısıtlamasını 8 ay daha uzatıması önerisinin reddedilmesi ile başladı. BAE daha fazla petrol ihraç etmek için Suudi Arabistan ve Rusya ile müzakerelere başlamak istedi. Fakat bu ülkeler duruma karşı çıktı. BAE ve Suudi Arabistan meydana gelen anlaşmazlıklarını medya önüne serince durum anlaşılmaz bir duruma dönüştü.

Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin kıdemli üyelerinden Ben Cahill; “Anlaşmazlık bir sürpriz oldu, ancak belki de mücadele kaçınılmaz” dedi. BAE’nin üretim kotası OPEC kotası ile çekişiyor. Abu Dabi yönetimi üretimini artırmak için büyük yatırımlar yaptı. Fakat BEA geçen yıl üretimi artıramamasından dolayı hüsrana uğradı.

Yorum yapın