GİB Vergi Beyannameleri süreleri uzadı son gün ne zaman?

Photo of author

Gelir İdaresi Başkanlığının kararına göre gelir vergisi için verilen mühlet uzatılarak, bugünden itibaren açıklanacak süreye kadar vatandaşlar gelir vergisi beyanlarını ibraz edebilecek. Peki son tahlilde vergi beyannamesi son ödeme tarihi oldu?

Yeniden belirlenecek mühlet Hazine Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ileri bir tarihte duyurulacak. Şimdilik ne kadar uzatıldığı hakkında yetkili kurumdan bir açıklama gelmedi. Fakat bu uzatım sadece bazı mükellefleri kapsıyor. 29 Mart 2019 tarih, 115 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Sirküleri ile bazı vergi beyannamelerinin verilme süreleri belirsiz bir tarihe kadar uzatılmış oldu.

Yapılan açıklamanın detayında, söz konusu vergi süreleri hakkında Bakanlığa iletilen talepler neticesinde bu kararın alındığı belirtildi.

Bu doğrultuda yapılan açıklamaya göre;

Buna göre 1 Nisan 2019 tarihinden sonra verilmesi gereken Muhtasar (Gelir Vergisi Kanununun geçici 67. maddesi, Kurumlar Vergisi Kanununun 15. ve 30.maddesi kapsamında verilenler ile Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannameleri dahil), Damga Vergisi, Katma Değer Vergisi, Kurumlar Vergisi, Yıllık Gelir Vergisi ve Geçici Vergi Beyannamelerinin verilme süreleri tek seferde ödenen vergilerde ödeme süresinin, taksitle ödenen vergilerde ise ilk taksit ödeme süresinin son günü bitimine kadar uzatılmıştır.

Son durumla birlikte beyanname süreleri aşağıdaki tablodaki gibi gerçekleşti. Beyanname verecek vatandaşların bu süreler içerisinde beyannamelerini vermeleri gerekiyor. Aksi halde kanunen vergi cezası doğacaktır.

Beyanname Türü Beyanname verilme zamanı Ödeme zamanı
Muhtasar Takip eden ayın 26’sı Takip eden ayın 26’sı
Damga Vergisi Takip eden aynı 26’sı Takip eden ayın 26’sı
Katına Değer Vergisi Takip eden aynı 26’sı Takip eden ayın 26’sı
Yıllık Gelir Vergisi (Basit Usul) Şubat Ayının son günü Şubat Ayının son günü
Yıllık Gelir Vergisi Mart Ayının son günü Mart Ayının son günü
Kurumlar Vergisi Nisan Ayının son günü Nisan Ayının son günü
Geçici Vergi 1. Dönem 17 Mayıs 17 Mayıs
Geçici Vergi 2. Dönem 17 Ağustos 17 Ağustos
Geçici Vergi 3. Dönem 17 Kasım 17 Kasım
Geçici Vergi 4. Dönem 17 Şubat 17 Şubat

 

Vergi Nedir?

Vergi, kanunlar gereği ülkenin ekonomik varlığını devam ettirebilmesi için vatandaşlarının kazandığı bedel ya da yaptığı harcamalardan belli oranlarda keserek aldığı paradır. Vergi, vatandaşlık görevi olmakla birlikte, vergi kaçakçılığı yapan kişiler kanunen suçlu sayılır. Kanunen cezası bulunmaktadır.

Yorum yapın