Dünya Ekseninin Eğik Olmasının Türkiye Üzerindeki Etkileri

Photo of author

Dünyamızı incelemeye devam ediyoruz. Bu konumuzda Dünya ekseninin eğik olmasının ülkemiz üzerindeki etkisi ile birlikte Eksen eğikliğinin ve yıllık hareketin sonuçları nedir kısaca açıklamaya çalışacağız.

Yer ekseni yörünge düzlemine dik değildir. Yörünge düzlemiyle yer ekseni arasında 66° 33’lık bir açı vardır.

Eksen Eğikliğinin ve Yıllık Hareketin Sonuçları

Bir noktaya güneş ışınlarının düşme açılan yıl içinde değişir. (Meselâ 40° Kuzey enlemi üzerindeki Ankara’ya Güneş ışınlan 21 Martta 50°, 21 Haziran’da 73° 2T, 21 Aralıkla 26° 33* ile gelir.) Bunun sonucu olarak da bir yerde sıcaklık yıl içinde sürekli değişir.

Cisimlerin gölge boylan yıl içinde değişir. Düz bir yere dikilen çubuğun gölgesi yazın kısa, kışın uzun olur.

Aydınlanma çizgisi kutup noktaları ile kutup daireleri arasında sürekli yer değiştirir. Buna bağlı olarak bir yerde gece-gündüz süresi yıl boyunca değişir. Örneğin: 40° Kuzey enleminde 21 Haziran’da 14 saat gündüz, 10 saat gece yaşanırken, 21 Aralıkla 10 saat gündüz, 14 saat gece yaşanır.

Bir yerde Güneş’in doğuş ve batış saatleri sürekli değişir.

Güneş’in doğduğu ve battığı yer yıl içinde sürekli değişir.

Dört mevsim belirgin olarak yaşanır.

Yıl içinde güneş ışınlarının dik geldiği yerler değişiklik gösterdiği için dönenceler arasında kalan yerlerde cisimlerin gölge yönü yıl içinde değişiklik gösterir. Türkiye Kuzey Yarımküre’de dönenceler dışında yer aldığından cisimlerin gölge yönü öğle vakti daima kuzeyi gösterir.

Yorum yapın