Berat kandili nedir? Diyanet Berat kandili ne zaman hangi gün 2019

Photo of author

Berat kandili ne demek önemi nedir? Diyanet Berat kandili ne zaman hangi gün idrak edeceğiz 2019. Bu özel gecede yapılacak dualar ve kılınacak namazlar hakkında değerli bilgiler, berat kandili neden kutlanır? İşte detaylar.

3 Ayların manevi ruhu bütün hızıyla devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda idrak edilen Miraç kandilinin ardından şimdi de kurtuluş ve af anlamına gelen berat kandilini idrak edeceğiz. Bu değerli geceleri ibadetlerle karşılayarak Tevbe edip günahlarımızın affını talep edeceğiz, Rabbimize sığınacağız. Peki Berat kandili hangi gün, Berat kandili tarihi nedir? Ne zaman bu günü idrak edeceğiz.

Üç aylarda toplam 3 kandil günü bulunmaktadır. Bunlar sırası ile Regaip, Miraç ve Berat kandilleri… İlk iki kandili idrak ettik. Regaip ve Miraç kandillerini ibadetlerimizle değerlendirdik. Şimdi üç aylar içerisinde bulunan son kandil günü geldi. Bu da Berat kandili. Ramazan ayından önceki son kandil günü olan Berat kandili, değerlendirmemiz gereken önemli günler içerisinden yer alır.

Regaip Kandili Ne zaman

Diyanet İşleri Başkanlığının dini günler takvimine göre Berat kandilini 19 Nisan 2019 tarihinde idrak edeceğiz. Ayın 19’u Cuma gününe denk gelmektedir. Bu gün olarak Şaban ayının 14’ne denk geliyor. Zaten Berat Kandili de Şaban Ayının 15. gecesi olarak bilinir.

Berat kandili nedir?

Şaban Ayının 15. gecesi Berat kandilidir. Berat kelimesi “Berâet” kökünden geliyor. Berat’ın sözlük anlamı ise “zorluklardan kurtulmak” olarak bilinmektedir.  Berat kandilinin gecesini dua ve ibadetlerle geçirip gündüzünde ise dua etmek tavsiye edilmektedir.

Bu kandil gecesi bereketli ve feyizli bir gece olduğundan mübarek bir gündür. Kulların bu gecede günahlarının affolunması sebebi ile “Berâet” ismi de verilmektedir. Rahmet gecesidir çünkü kullar ihsana kavuşur. Bu geceyi değerlendirilen kişilerin seçilerek salih kullar arasına alınacağından berat gecesine “Berâe veya Sakk” adı da verilir.

Berat gecesinde yapılacak ibadetler

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (sav) Ramazan ayından sonra en çok Şaban ayında oruç tutmuştur. Berat gecesinin gündüzünü oruç tutarak değerlendirebiliriz. Kaza Namazı ve Nafile Namazı Kılmak da Berat gecesini değerlendirebilmek için yapabileceğimiz bir ibadettir. En önemli ibadetlerden birisinin de Namaz olduğu herkesin bildiği bir husustur. Allah dostları namaz borcu olanların bu gecelerde Kaza Namazları kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Yine bu gecelerde Kuran okumak da güzel bir iş olacaktır. Tevbe edip Allah’dan günahlarımızın bağışlanmasını isteyebiliriz. Peygamber efendimizi salavat getirebiliriz. Bu mübarek kandil gecesinde Allah’ın bize verdiği bütün nimetler için hamd ve şükürler yapabiliriz. Allah (cc)’ı zikredebiliriz. Sadakalar verebiliriz.

Berat gecesi okunacak dua

Mahmud Sami Ramazanoğlu tavsiyesine göre Berat kandilinde şu dua edilebilir:

Şaban ayının 15., Berât gecesi akşam namazından sonra 3 kez Yasin suresi ve her yasin sonunda Berât duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Şerîften sonra bu duâ okunurken Allah’ın saîd kullarından olmak niyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.

Berat Gecesi Namazı Nasıl Kılınır

Berat gecesini değerlendirmek için namazda kılınabilir. İslam ve İhsan sitesinden alınan bilgilere göre yatsı namazının ardından 2 rekatta bir selam vermek üzere 100 rekat namaz kılınabilir. Her bir rekatta fatihadan sonra 10 adet ihlas okunur. Eğer bunu yapmaya gücünüz yetmiyorsa, 5 ya da 3 kez de ihlas okunabilir. Bu anmaz tamamlandıktan sonra okuyabildiğiniz kadar salavat-ı şerife ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edilebilir.

Yorum yapın