Tırnak Morarmasının Neden ve Sebepleri Nelerdir

Photo of author

Vücudumuzda El ve Ayak Tırnaklarının Morarmasındaki sebepleri tırnağın çatlaması, kalınlaşması ve uçları da sürekli çatlama yaşanıyorsa bunun nedeni de tıp dilinde ki adıyla bilinen Onikomikoz mantarından kapmış olabileceğiniz enfeksiyon olabilir.

Tırnak Morarmasındaki Belirtiler Nelerdir

  • Tırnakların Kalınlaşması ve sararması , Tırnak uçlarında Birikinti Oluşması
  • Tırnak Şeklinin Bozulması ve Tırnağın Düşecek Konuma Gelmesi
  • El ve Ayak Tırnağı Kenarlarında ki Kırmızılık , ağrılar ve şişmeler meydana gelir
  • Tırnak batması ve Kan Oturması da Bu sebepler arasında Gösterilir.

Tırnak Bakımı Tedavi Yöntemleri

Tırnak Kırılmalarında Yapılacak Tedavi Yöntemi ; Tırnak Kırılmalarında Veyahut uçlarındaki kırılmada zaman en güzel tedavi yöntemidir.

Tırnak Batması Tedavi Yöntemi; Ayak Tırnağınız Batma Yaşıyorsa (batıyorsa) bir kap su içine 2 çorba kaşığı tuz atın ve ayağınızı 15 ile 20 dakika suda bekletin. El Tırnağınız batıyorsa Tırnağı dümdüz kesiniz ve köşelerini yuvarlatmayınız.pamuklu bir çubuklar tırnak köşelerini kaldırın ve temiz tutun.

Tırnakla Derinin Ayrılmasında Uygulanacak Tedavi Yöntemi; Tırnağınız deriden ayrıldıktan sonra ise yeni tırnak çıkana ve büyüyene dek ilk birkaç gün bir pamuk ya da gazlı bez koyabilirsiniz. ( Şeker hastaları , dolaşım sistemi bozukluğu yaşayanlar ve iltihaplanma yaşanmışsa bu yöntemi uygulamayınız.)

Tırnakta Kan Oturması ve Tedavi Yöntemi; İnne Ucu yada kağıt ataç alın ucunu ateşte iyice ısıtınız ve bu ısıttığını ucu ile kan oturmasının olduğu bölgeye hafifçe değdirin ufak bir delik açılacaktır. Kan burdan boşalıp sizi rahatlacaktır. Cesaret edemem derseniz bir doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

Tırnak Kırılması ve Tedavi Yöntemi; Tırnağınıza Renksiz Oje Sürünüz ve ojeyi de çok sık çıkartmamalısınız. Temizlik Yapacağınız vakit pamuklu lateks veya lastik eldiven giyebillirsiniz. Tırnak etrafındaki deriye de krem sürebilirsiniz. İltihap var ise iltihabı da azaltmak için günde iki defa olmak üzere 5-10 dakika sıcak su banyosu yapınız. Sonrasında mantar enfeksiyonuna karşıda antibakteriyel bir ilaçla yada da %1’lik gentiyan violet sürünüz.

Mantar enfeksiyonunda yıkandıktan sonra el ve ayaklarınızı iyice kurulayın. Saç kurutma makinesini en az sıcaklığa getirerek tırnağı kurutun. Mümkün olduğu kadar çıplak ayakla gezin; sentetik çorap ve ayakkabından uzak durun. Bulaşık yıkarken, temizlik yaparken veya elinizi suya veya kimyasallara sokacağınız zaman pamuklu lateks veya lastik eldiven kullanın. Reçetesiz satılan ilaçlar çoğu kez işe yaramaz.

Tırnak Hastalıklarını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Mantar Enfeksiyonundan korunmak için yapılması gerekenler El ve ayakları her zaman kuru tutmaya çalışmasınız. Islak yada yaş ise saç kurutma makinesini en düşük ısı derecesine alarak kurulama yapınız. Haftada bir kez en az tırnaklarınızı dümdüz kesiniz. Çok fazla da kısaltmayınız. Tırnak ve tırnak derisini yeme alışkanlığınız var ise hemen terk etmelisiniz. Takma tırnak kullanmayınız.

Son olarak da tırnak bakımına önem vermeyi kesinlikle unutmayın. Sağlık sizin için değerli olmalıdır.

Yorum yapın