ABD Boyun Eğdirme Politikası ile Suçlanıyor

Photo of author

ABD getirdiği katı yaptırımlarla İran’dan petrol ihracatını engelliyor. Rusya ABD’ye acımasız ve agresif yaptırımları nedeniyle ABD’yi eleştiriyor.

Trump, İran’la ticarette istisna tanınan ülkelere petrol alışverişine izin vermeyi istemiyor. Bu konu hakkında Çin ile birlikte Türkiye dahil 8 ülke etkileniyor. Pekin yönetimi konu hakkında eleştirilerde bulundu.  Rusya Dışişleri Bakanı, ABD’nin kararını agresif ve acımasız olarak eleştirdi. Yapılan açıklamalarda “ABD isteklerini boyun eğdirmek istiyor.” eleştirileri yöneltildi. Tahran ise yaptırımları kibirli Amerikan provokasyonları şeklinde eleştirdi.

Bu tarihe kadar 8 ülkeye İran ile petrol ithalatına izin verilmişti. Bu ülkeler, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Japonya, Güney Kore, Tayvan ve Türkiye olarak gerçekleşti. Fakat mayıs ayı ile birlikte bu istisnai durum uzatılmayacak. Beyaz saray İran ile petrol ticareti hususuna karşı olduğunu bildirmişti.

İran ise bu durum karşısında daha zor duruma düşecek. Ülkenin başlıca gelir kaynağı olan petrolden gelen para kesildiğinden ülkedeki halihazırdaki kriz daha da derinleşebilir. ABD’nin yaptırımı sonucunda ülkedeki günlük 2.5 milyonluk günlük petrol ihracatı 1. milyona kadar düşmüştü.

İran Devrim Muhafızları, ABD’nin petrol ihracatını engellemesi durumunda Hürmüz boğazını engellemekle tehdit etti. Hürmüz boğazı günümüz petrol ihracatının üçte birinin geçtiği bir petrol yolu olarak dikkatleri çekiyor.

Yorum yapın