Zorunlu Hizmet Süresi Hesaplama

Photo of author

Yer değiştirebilmek için gereken 3 yıllık zorunlu hizmet süresi nasıl hesaplanır? İşte yanıtları burada.

Öğretmenlerin il dışı yer değiştirme talebinde bulunabilmesi için öncelikli olarak 3 yıllık zorunlu hizmet sürelerini tamamlamaları gerekiyor. Öğretmenler bu işlemlerini 6 Mayıs 2010 tarihli İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Yönetmeliği’ne göre yapabiliyor. Bununla birlikte MEB Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’nin de büyük önemi var. Bildiğiniz gibi yönetmelikte geçtiğimiz günlerde önemli değişiklikler yapılmıştı. Özellikle yönetici atamalarında eleştirilen düzenlemeler getirilmişti.
Öğretmenlerin isteğe bağlı il içi ve il dışı atamalarını yapabilmeleri için birinci ikinci veya üçüncü hizmet bölgelerinde üç yıl zorunlu hizmet süresini tamamlamaları gerekiyor. Bununla birlikte 15 Eylül tarihine kadar bu görevini tamamlayanlar, hizmet süresini tamamlamak için geçecek süresi altı aydan fazla olanlar zorunlu çalışma sürelerini tamamlamak adına 4,5, ve altıncı bölgelerdeki okullara atama tercihi yapabilirler. Tercihlerine atanamayan öğretmenler zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunan okullara atanır. Başvuru yapmayan öğretmenler için bakanlık tek taraflı atama yapar.

1,2,3.bölgelerde çalışırken 4,5,6.bölgelere atanan öğretmenler istemeleri üzerine zorunlu hizmet süresini tamamlamak adına bu bölgelerdeki okullara tekrar atanabilir.

3 yıllık hizmet süresini dolduran öğretmenlerin takibin il ilçe milli eğitim müdürlükleriyle okul müdürlükleri yürütür. Zorunlu hizmetlerini dolduran öğretmenler için yer değiştirme başvuru formu doldurur. Formlar kurum müdürlüğünce onaylanır. Bu takibi yapmayan okul müdürleri hakkında idari soruşturma başlatılır.

Zorunlu hizmet süresi içinde mazeretleri olan öğretmenler mazeretlerinin devam ettiğini ispat etmeleri halinde görevden geçici süreyle muaf olur. Görev tamamlamayı erteleyebilir. Mazeretlerini ispat edemeyenler zorunlu hizmet alanlarına atanır.

2010 yılında sözleşmeli öğretmen olarak göreve başlayan öğretmenler 2014 yılında KPSS puanı ile kadroya atanabilir ve zorunlu hizmetten muaf olabilir. 1,2 ve üçüncü bölgelerde görev alan öğretmenlerin eşleri başka şehirlerde çalışıyorlarsa istemeleri halinde eş durumu tayininden faydalanabilir. Bu öğretmenler 2014 özür grubu atamalarına girerek eşinin bulunduğu şehre geçebilir. Ancak zorunlu hizmetini tamamlamadıysa bu şehirde bulunan zorunlu hizmet bölgesinde çalışmaya başlayacaklardır.

Zorunlu hizmet süresi hesaplanırken öğretmenlerin resmi olarak görev yaptığı süreler dikkate alınır. Askerlik, aylıksız izin aldığı günler, sözleşmeli öğretmenlik yaptığı süreler bu hesaplamaya dahil olmaz. Bunun yanı sıra bakanlık merkez ve taşra teşkilatında çalışan yani öğretmenlik yapmayan öğretmenlerin çalıştığı süreler üç yıllık zorunlu hizmet hesabına dahil edilmez.

NOT: BU BİR ARŞİV ESKİ HABERİDİR.

Yorum yapın