Regaip Kandili ile ilgili Hadisler 2022

Photo of author

Recep ayının ilk cuma gecesi regaip kandilidir. Bu geceye regaip ismini verenler meleklerdir. Bu gece diğer bütün cumalardan daha değerlidir. Bütün cumalar zaten değerlidir ama bu cuma daha değerlidir. Hem cuma günü hem de regaip kandili olunca değeri kat ve kat artıyor regaip gecesinin. Regaip kandili üç ayların başlangıcıdır. Bu mübarek geceyi en iyi şekilde değerlendirerek Allah’a dua etmeli yakarmalı ve günahlarımızın bağışlanmasını dilemeliyiz.

Hz Aişe ( ra ) validemiz, “Resulullah, pazartesi ve perşembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi” buyuruyor Çünkü Hadis-i Şerifte, “Ameller Allahü telya pazartesi ve perşembe günleri arz edilir Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum” buyururdu. (Tirmizi)

İbn-i Abbas -radiyallahu anh- Hazretleri:Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayında bazen o kadar çok oruç tutardı ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.” buyurmuştur. (Müslim)

Şu beş gecede yapılan du geri çevrilmez Regaib gecesi, Şabanın 15 gecesi, Cuma, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı gecesi.(İbn-i Askir)

Muhakkak zaman, Allah’ın yarattığı günkü şekliyle akıp gitmektedir Yıl on iki aydır Bunlardan dördü haram aylardır Ve üçü ard arda gelmektedir Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye’l-hirle Şaban ayları arasında gelen Mudar kabilesinin ayı Recep ayıdır” (Buhri, Tefsir, Sure, 8,9)

“Recep ayı Allah’ın ayı, Şaban benim ayım, Ramazan da ümmetimin ayıdır.” (Acluni, Keşfu’l-Haf, 1/423)

Receb’in ilk cuma gecesini ihya edene, Allahü tel, kabir azabı yapmaz. Dualarını kabul eder. Yalnız, 7 kimsenin duasını kabul etmez: Faizci, Müslümanları aşağı gören, ana babasına eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasını dinlemeyen kadın, çalgıcı, livata ve zina eden, beş vakit namazı kılmayan. Bu günahlardan vazgeçmedikçe, duaları kabul olmaz (Saadet-i Ebediyye)

Kim Receb ayında, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip “Ya Rabbi onu mağfiret et” derler (Ebu Muhammed)

Yorum yapın