Kuzey Kore’nin Uzay Faaliyetleri

Photo of author

Kuzey Kore kapalı bir kutu. Amerika için en büyük düşmanlardan biri. Ülkenin resmi ismi DPRK (Democratic People’s Republic of Korea): Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti. Ülke, doğu Asya’da, Kore yarımadasının kuzeyinde kalıyor. 26 milyon nüfusu var. 120.000 km2 kadar bir yer. İç anadolu bölgesi bile burdan büyük.

Amerika’ya kafa tutması ile gündeme sık sık gelen bir ülke. Son yıllarda roket çalışmalarında epey ilerlediler. ICBM (Kıtalararası balistik füze) geliştirdiğinden çekiniliyor. Yoksa onların uzay çalışmaları pek kimsenin umrunda değil. Bu çalışmalarda İran, Çin, Rusya ve belki Pakistan’dan yardım aldığı sanılıyor, biliniyor.

2012 yılında kendi uydusunu yörüngeye başarıyla yerleştirdi. Bundan önceki denemelerinde başarısız olmuştu. Unha-3 isminde bir fırlatıcı kullandılar. Bunun da kıtalararası Taepodong-2 füzesinin bir versiyonu olduğu sanılıyor. 2016 yılında tekrar bir uyduyu yörüngeye koydular. Bu konudaki yetenekleri ispatlanmış oldu.

Uzaya insan götürmek için Unha-9 roketini geliştiriyorlar. Ayrıca alçak yörüngeye 20 ton taşıyacak Unha-20 roketini tasarladılar.

Hedefleri uzaktan algılama uydularını yörüngeye atmak ve ayrıca 10 yıl içinde aya bir uydu gönderip, Kuzey Kore bayrağını oraya dikmek. Bunun için NKLEP programını başlattılar. Ayrıca Mars’a gitmek istiyorlar. Bunun için de NKMEP programını başlattılar.

Başarısızlıkları zaman zaman duyulsa da işin ucunu bırakmış değiller.

Balistik füzelerde de önemli gelişmeler kaydettiler. Şu andaki başkan Kim Jong-Um. O geldikten sonra bu tür programlar hız kazandı. 2017 yılının Kasım ayındaki füze denemelerinde başardıkları yörüngeye bakılırsa Amerika’yı oturdukları yerden vuracak bir füze elde etmiş oldular. Ancak bu füzelere silah başlığı takabiliyorlar mı, bu bilinmiyor.

Öyle görünüyor ki ülke kendi rejimini ve ülkeyi korumak için bu tür sistemler geliştiriyor. Uzay denince hep barışçıl amaçlara vurgu yapılıyor. Kim yapmıyor ki! (burdaki Kim, başkan olan Kim değil 🙂 )

Kuzey Kore’nin ASAT (Anti Satellite Weapon) geliştirdiğine dair bir bilgi yok. Şu ana kadar test yapmış ta değiller. Ayrıca bu tür silahları geliştirmeleri için temelde sensör teknolojisinden tutun da radar ve güdüm sistemlerine kadar birçok şeyi geliştirmiş olmaları lazımdı. Bu konulardan biraz uzak oldukları düşünülüyor. Bununla birlikte Rusya’dan ve Çin’den aldıkları bir yetenek olabilir diye düşünülüyor.

Uzayda nükleer silahlarla ilgili 1963’te imzalanmış bir anlaşma var. Partial Test Ban Treaty (PTBT: Su altında, Atmosferde ve Uzayda nükleer silahların patlatılmasını engelleyen anlaşma).

Kuzey Kore bu anlaşmaya taraf değil, yani imza atmamış.

Kuzey Kore’nin EMP veya nükleer EMP silahı geliştirdiğine dair de tam bir bilgi yok. Çoğu bilgi spekülatif.

Son yıllarda GPS sinyallerini jam etmek için de sistemler transfer etti. Bunu zaman zaman bölgede kullanıyorlar. Burda kendilerine Ruslar yardım ediyor.

Kuzey Kore, Birleşmiş Milletlerin uzayla ilgili anlaşmalarına 2009 yılında taraf oldu.

Kuzey Kore uzay ajansı NADA (National Aerospace Development Administration) 2013 yılında kuruldu. Logosu NASA’nın logosuna çok benziyor. Bunun için çok eleştirildi. Renk, font, tip aynı sayılır. NADA bundan 5 yıl önce Kuzey Kore’nin APSCO’ya üye olması için başvurmuş. O dönemdeki görüşmelerde APSCO’nun üyelik kabul prosedürüne göre bazı devletler karşı çıkmış, konu kapanmış. Bu sene Temmuz ayında gene başvurdular. APSCO kuralları biraz değişti. Gelecek hafta Şangay’da APSCO toplantısında özel gündem maddesi olarak önümüze gelecek. Bakalım, Dış İşleri bakanlığına sorup değerlendireceğiz.

Yazan: Doç. Dr. Lokman KUZU

Yorum yapın